Steve Jobs mini story-k

 

Steve Jobs, az Apple ikonikus alakja, akire a világ a mai napig a perfekcionalizmusa, innovatív szemlélete és üzleti bravúrjai miatt emlékszik vissza.

Mivel életútját, az Apple-nél betöltött szerepét már mindenki ismeri, akinek mond valamit a Szilícium völgy elnevezés, ezért most néhány érdekes és kevésbé ismert történettel emlékezünk meg róla.

 

  1. Találkozás a vér szerinti apával

Vér szerinti anya, Joanne Schieble egy svájci-amerikai egyetemista lány, apja, Abdulfattah Jandali pedig egy szír származású tanársegéd volt a wisconsini egyetemen, amikor Steve megfogant.

Jobs mindig az örökbe fogadó szüleit tekintette az igaziaknak, bár később megkereste Joanne-t, akivel aztán tartották is a kapcsolatot. Apjával véletlenül találkozott, Jandali ugyanis egy kaliforniai étteremet vezetett, ahol Jobs is megfordult. Egyikük sem tudván a rokoni kapcsolatról, évtizedekkel később derült csak ki mindez számukra. Jandali még el is dicsekedett vele, hogy a vendégei között tudhatta a legendás Steve Jobs-t.

  1. Javíthatatlan útkereső

Hippi volt, a főiskolán, amit elég korán elhagyott, kalligráfiát is tanult, LSD-vel és gyümölcsdiétákkal kísérletezett. Volt hogy annyi sárgarépát evett, hogy a bőrszíne élénk narancssárga színt vett fel.

  1. Egy szokatlan felvételi elbeszélgetés

Ekkoriban történt az is, hogy elhatározta, elmegy Indiába. Az útra egészen különleges módon gyűjtött: elment az Atarihoz, és közölte velük, hogy addig nem megy el, amíg fel nem veszik. Meggyőző lehetett, mert alkalmazták az akkor igen népszerűnek számító cégnél, ahol óránként 5 dollárért technikusként kezdte a pályafutását.

Processed with VSCO with 4 preset

  1. Steve és a csapatjáték

Kevesen tudják azt is róla, hogy a Beatles együttest tekintette üzleti példaképének. Elve szerint az üzleti modell a részek közötti feszültségen alapszik. “Mint a Beatles-nél, akik kiegyensúlyozták egymás negatív hatását. Együtt sokkal erősebbek voltak, mint a részek összessége. Az üzleti élet nagy sikereit nem emberek érik el, hanem csapatok”.

Feszültségben nem volt hiány, ugyanis a Beatles média cége, az Apple Corps is ihletadó volt Steve választásánál cége nevére vonatkozóan. A vita, mely az iTunes-szal fellángolt, végül úgy zárult, hogy az Apple megszerezte a Beatles stúdióanyagainak digitális terjesztési jogait.

  1. Érdekes lakberendezés

Csak olyan bútort és berendezési tárgyat vásárolt, amibe beleszeretett.

Ennek köszönhetően néha elég spártai körülmények között élt, előfordult, hogy székei sem voltak, így vendégeit habszivacsokra ültette a földre.

  1. Nem volt különösen adakozó

Vagy inkább úgy a pontos: nem kedvelte az álságos és képmutató, reklámcélú adakozást. Ennek ellenére létrehozott egy alapítványt, majd a szegénységből fakadó betegségek kiküszöbölésére adományozott 5000 dollárt minden sajtóvisszhang nélkül. Segítette a szüleit is 750 ezer forint értékű részvénnyel, amelyekkel végre meg tudtak szabadulni a házukat terhelő jelzálogtól.

 

Az ikonikus látnok, akinek munkásságához 230 szabadalom fűződik, idén lenne 62 éves.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!