Nők az IT-ban

 

  • Tudsz mondani nekem olyan férfiakat, akik megváltoztatták az informatikát?
  • Neumann János, Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg…
  • Oké, és nőket?
  • Segítek!

Ada Lovelace

Charles Babbage kidolgozta egy mechanikus alapon működő analitikai számítógép koncepcióját. A 18. századi matematikus egy torontói előadáson próbált mecénásokat gyűjteni ötlete megvalósításához. Ezen előadásnak olasz jegyzetei kerültek Ada Lovelace kezébe, aki nemcsak angolra fordította a feljegyzéseket, hanem kiegészítő információkkal is ellátta azokat. Lényegében leírta a programozás alapjait. Négy koncepciót is kidolgozott, melyek közül az egyik maga a programozás elméleti és gyakorlati megvalósítása, egy komplett kódolási utasítássorral.

 

Az “ENIAC-lányok”

Az amerikai hadsereg 1946-ban kifejlesztette az első teljesen elektronikus számítógépét, melyet 6 nő programozott. Akkoriban mindezt nem gondolták túl nagy erőfeszítést igénylő feladatnak, ezért is kaphatták meg nők a munkát. Úgy vélték csak követni kell a leírást, azonban ez nem volt igaz. Az ENIAC működtetéséhez bonyolult matematikai műveleteket kellett megoldani. A project vezetője is nő volt, Adele Goldstine, aki az ENIAC programozási könyvét írta és Jean Jenningssel együtt megalkották az első szoftvereket is.

 

Grace Hopper

Számítógép tudományokból szerzett doktori fokozatot, első nőként. Megírta az első olyan fordító programot, ami valamilyen programozási nyelvben írt programot képes volt lefordítani a számítógép számára. Nevéhez fűződik a számítógépektől független programnyelv ötlete is, amely kidolgozásában részt is vett. (COBOL)

startup-photos

Napjainkban is részesei nők az informatikai reformoknak. Meg Whitman 15 ezer fős nagyvállalattá változtatta az eBayt, Ursula Burns az első afro-amerikai nő, aki az Egyesült Államok legjobb 500 vállalatának egyikét vezeti (Xerox). Vagy Mitchell Baker, aki annak ellenére, hogy a fő támogató kiszállt, tovább vitte a Mozillát. Mint tudjuk Netscape nincs, ámbár a Mozilla köszöni szépen jól van.

 

A világszerte IT területen dolgozó nők arányszáma 24% volt 2014-ben. Országosan az informatikai területen tanuló egyetemi hallgatók körében legalacsonyabb a nők aránya, mindössze 11%.  Ennek javítására, a sztereotípiák eloszlatására több nemzetközi és hazai program is alakult, melyek segítik a nők érdeklődésének felkeltését és támogatják érvényesülésüket az IT világában. Mivel az IT cégek általános emberi erőforrás hiánnyal küzdenek, remek lehetőségeket kínálnak a jó szakemberek számára, nemtől függetlenül. Mindezen folyamatok pedig remélhetőleg a nők jelenlétének növekedését fogják eredményezni az informatikai iparágakban.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!