Kiégés – A modern kor munkavállaói betegsége

 

Xbox, masszázs, darts tábla… a Te cégednél van ilyesmi? Ha igen, akkor a munkáltatód törekszik rá, hogy megelőzze a modern kor egyik leggyakoribb munkavállalói betegségét… a kiégést.

A hatékony és sikeres munka legfontosabb alapja a munkavállaló testi-lelki jóléte. Kiégés esetén nem csak a teljesítmény csökken, de feszültség, fáradtság is jelentkezik tünetként, alvászavarral, pszichoszomatius megbetegedésekkel akár. Az egyén ilyenkor ingerlékenyebb, társas kapcsolatai leépülnek és általánosan negatívan viszonyul munkahelyéhez és kollégáihoz, labilissá, szorongóvá válik. Ahogy a probléma jelein is látszik a kiégés sokban hasonlít a depreszzióhoz, nem szabad azonban összekeverni a kettőt.

Hogyan segíthetünk kiégéstől szenvedő kollégánkon?

pexels-photo-48660

Fontos ebben az esetben a megfelelő kikapcsolódás, lelki feltöltődés biztosítása. Emellett segíthet, ha találunk egy hobbit, ami az alkotás érzését kelti. Szóba jöhet stresszkezelési módszerek elsajátítása, személyiségfejlesztés vagy akár különböző tréningek elvégzése, melyek másféle gondolkodásmódot/mentalitást követelnek meg az egyéntől. Az egyik legfontosabb a határok meghúzása, azok betartása valamint a pozitív szemléletmód kialakítása. A rugalmas terhelés, a rendszeres szabadság vagy a környezetváltozás szintén segíthetik a nehéz idők átvészelését.

A munkáltatóknak figyelembe kell venni, hogy mindenki számára érthető kritériumokkal és egy látható céllal alakítsanak ki elvárásokat a munkavállalók számára. Ha azonosulni tudnak a várt outputtal, sokkal könnyebben teljesítik a küldetéseket. Természetesen a megfelelő elismerésről sem szabad megfeledkezni.

A Swicon abszolút elkötelezett munkavállalói jóléte mellett. A kikapcsolódást, a stressz levezetését több lehetőség is támogatja az irodán belül. Kialakításra került egy activity sarok, ahol megtalálható többek között Xbox konzol, léghoki asztal és darts is, emelett Graphisoft Parkban lévő Duna-parti irodánk zöld környezete is segíti a feltöltődést a legnehezebb helyzetekben is.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!