Halálra ítélt szakma a Recruitereké?

 

A technológia fejlődésével a munkaerőpiac is változni kezdett. Hiszen mennyi-mennyi olyan munkakör létezik napjainkban, amiket a nagymamák nem, szüleink is pedig csak hallomásból ismernek, azonban a fiatalabb generációknak már ezek a szakmák testesítik meg a jövőt. Hol hallottak volna ők Social Media Managerekről, C# fejlesztőkről vagy Chief Happiness Officerekről? A technológiai fejlődés alapjaiban változtatja meg világunkat és egyre több és több módon helyettesíti a szakembereket, ezáltal minimalizálva a hibalehetőséget. Lehet, hogy a következő halálra ítélt szakma a Recruitereké?

Még mit nem!

Tudunk is két nyomós érvet, miért nem lehet kódokkal és algoritmusokkal helyettesíteni kedvenc toborzóinkat. Az, hogy a jelölt milyen élményeket szerez az interjú során nagy mértékben meghatározó tényező a végső döntésében. Ahhoz, hogy ez az élmény átadható legyen elengedhetetlen a legjobban képzett szakembereket leültetnünk a pályázóval szemben. Tény, hogy a technológia sokban segíti, hogy mélyebb, személyesebb kapcsolat alakuljon ki a két fél között, hiszen a modern recruiting eszközök (mobile, social, video) elősegítik, hogy az első benyomás már online formában megtörténjen, így oldja az interjú alatti feszültséget. A megfelelő együttműködéssel a technológia és a recruiterek között rendkívül produktív munkát eredményezhet, amit jelenleg nem válthatunk ki pár ügyesen összerakott áramkörrel és pontosan megírt kóddal.

Startup Stock Photo
Startup Stock Photo

A munkavállalók mobilitásának növekedése a másik tényező, ami miatt elengedhetetlen az emberi tényező a recruitment folyamatokban. Mivel csak az elmúlt évtizedben 25%-kal nőtt a munkavállalók mozgása a munkaerőpiacon, amit 2020-ra 50%-ra becsülnek egyes kutatások. Ehhez a nyüzsgéshez elengedhetetlen az humán jelenlét, hogy mindez a fejlődés megfelelően kezelhető és alkalmazható legyen a munka világában. Mindemellett a virtuális mobilitás egyre nagyobb szerepvállalása is tovább árnyalja a recruiterek munkáját.

A toborzás jövőjének meghatározó eleme lesz a megfelelő Talent Acquisiton Managerek kinevelése és a folyamatok rugalmasabbá tétele, megváltoztatása. A recruitment nem lesz hatékonyan mérhető és beszorítható a szokásos értékelésekben vizsgált számok alapján, mint a felvétel minősége, a belépők száma vagy a reportolás és az elköteleződés.

Bár a technológia segíthet az automatizálásban a recruiting adminisztratív és eredmények mérésével kapcsolatos területein, a stratégiai, kreatív, empatikus gondolkodás mindig is az emberi tényező feladata marad.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!