„20 éveseké a világ”

Bizony bárhogy is nézzük, a régi dalszöveg, miszerint „Nem csak 20 éveseké a Világ” már érvényét veszítette. Amióta először felcsendült a dal, már két generáció is felnőtt, és ebből a kettőből az utóbbi, az Y generáció (másnéven millenárisok) vannak soron, hogy meghódítsák a világot. És meg is teszik. A munkáltatóiknak pedig szembe kell nézniük azzal a kihívással, hogyan tartsák meg őket, ugyanis, ha valamely elvárásukat nem teljesítik, az ifjú tehetségek „vállat vonva” egyszerűen továbbállnak.

A millenárisok egyik jellemzője, hogy rendkívül érzékenyek az élményekre, így a versenyképes fizetés mellett ezt is keresik az új munkahelyükön. Élmény lehet a munkahelyi környezet, a rekreációs lehetőségek, a kollégák, de még a projektek is, melyeken dolgozhat és rajtuk keresztül fejlődni és tanulni tudnak. De nem szabad kihagyni a sorból a visszajelzéseket se, melyek lehetnek pozitívak, mint egy dicséret, de idetartoznak az építőjellegű kritikák is, melyből tanulni tudnak. Ezek által motiválhatjuk is őket, és egy olyan irányba terelhetjük őket, melyben komfortosan érzik magukat, miközben a cégünket viszik előre.

És annak érdekében, hogy az elvárásaikat ki tudjuk elégíteni, érdemes követnünk az alábbi 5 tippet.

 

  1. Tartsuk bennük ébren a motivációt!

Mint korábban is említettük, nem csak a pénz hajtja előre az új generációt. Félreértés ne essék, fontos szerepet játszik döntésükben, de ezen kívül a már említett szempontokat is figyelembe veszik, mikor elhatározzák magukat egy cég mellett. Egyik legfontosabb, hogy milyen fejlődési és tanulási lehetőségei vannak az őt érdeklő határvonalak mentén, és mennyire engedik őket kibontani „szárnyaikat”, milyen előrelépési lehetőségeket kínálnak nekik. Ugyanis ne felejtsük, korunk ifjú titánjai nem fognak évtizedekig gürcölni csak azért, hogy talán egy nap szintet ugorhatnak a ranglétrán. Ezen felül pedig, ha már minket választottak és elkezdtek velünk dolgozni, érdemes számukra lehetőséget is biztosítani, hogy ötleteiket bemutassák és meg is valósítsák; hogy kipróbálhassák magukat nagyobb, felelősség teljes projektek vezetésében; szakmai konferenciákon, vagy utakon vehessenek részt; példaképeikkel találkozhassanak akár egy mentorprogram keretében. Motiváló erővel bírhat az is, ha jó teljesítmény esetén belátható időn belül előre tudnak lépni.

 

  1. A munkahelyükre második otthonukként fognak tekinteni. Éreztessük is ezt velük!

Ahogy a bevezető is említi, az Y generáció tagjai, mint a digitális nemzedék hullámlovasai folyamatosan élményeket keresnek és fogyasztanak, így ugyanerre vágynak a munkahelyükön is. Így fontos, hogy a munkahelyükben ne csak a napi 8 órás gürcölést lássák, hanem egy második otthonra leljenek. Ezt számtalan dolggal meg tudjuk számukra teremteni. Például a designnal: nagy népszerűségnek örvendenek manapság a laza, informális kommunikációra is lehetőséget adó, közösségi terekben és inspiráló helyiségekben gazdak irodák, ahol főként a csapatszellem uralkodik, és akár egy nehezebb projekt után lazítani is tudnak a kollégák. Emellett elengedhetetlen a korszerű hálózati infrastruktúra és a technológiai fejlődéssel is lépést tartó digitális eszközök megléte. És a legfontosabb, mely mindennek életed ad és folyamatosan lendületben tartja: a közösség. Közös reggelik vagy ebédek, heti darts/csocsó/XBOX versenyek az „őrjöngőben”, vagy akár csapatépítő programok (egynapos villámtúrák, paintball, laser tag, szabaduló szóba, és még lehetne sorolni a lehetőségeket).

 

pexels-photo-237756

 

  1. Mindig adjunk visszajelzést!

3 szó: kommunikáció, kommunikáció, kommunikáció. Társasági lényekként mindannyiunknak fontos, hogy érezzük egy közösség tagja vagyunk, és számít a véleményünk, odafigyelnek ránk a cégen belül – egy olyan, olykor túlbuzgó önbizalommal megáldott generációra pedig, mint az Y-osok ez duplán igaz. A pozitív visszajelzések egy kis extra löketet adhatnak az ifjaknak, az építő jelleg kritikák pedig jó irányba terelhetik őket egy-egy projekt kapcsán, viszont ilyenkor se fukarkodjunka  dicséretekkel. Ha ifjú munkavállalónk alulmotivált, kedvtelen, az mindig meglátszik a későbbiekben a munka minőségén és a hangulatukon. A hozzáállásuk a feladatokhoz, csapathoz, és a cég egészéhez kiválóan tükrözik a véleményüket, lelkiállapotukat és a tervezett maradásuknak hosszát. Ha valaki nem érzi magát jól magát, annak rendszerint hangot is adnak, csak meg kell hallani. Ezért hasznos lehet az elégedettségi mérésen kívül a rendszeres „fogadóóra” tartása is meghatározott vezetőkkel, illetve egy senior menedzser közvetlen mentorálása is.

 

  1. „Ha nem a pénz a fontos, akkor mi?”

Sokadjára hozzuk fel, hogy a fizetés fontos, de nem az egyedüli vonzó és ösztönző erő. Álombért – már ha létezik ilyen – nem minden cég tud biztosítani, de motivált alkalmazott csilliárdos fizetés nélkül is létezik. És ez fordítva is igaz: ha a munkahelyi körülmények rosszak, még a csillagászati fizetés sem tudja a tehetséges munkatársakat a cégen belül tartani. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég az olyan kreatív plusz juttatásokra gondolni, amelyek csak kis vagy közepes kiadással járnak, és a büdzsét sem terhelik meg nagyon. Rugalmas munkaidő vagy a home office kifejezetten vonzóak a fiatalok számára, de ezen felül az egészséges ételek, mint a müzli vagy gyümölcsök, vagy mondjuk a kölcsönözhető céges bicikli biztosítása, de akár a havi egy kultúrális vagy sport esemény támogatása is mind mind azt segítik elő, hogy a kollégáink maradjanak. És ha már itt tartunk a nyelvtanulás és a szakmai továbbképzés lehetőségéről már ne is beszéljünk.

 

people-coffee-tea-meeting

 

  1. „A negatív reklám is reklám, nem?”

NEM!!!! Nem, nem, nem és még egyszer nem!!!! Felejtsük el a Gábor Zsazsa féle „mindegy, hogy mit, csak beszéljenek rólunk” mentalitást, ugyanis a HR világában a szóbeszéd többet számít minden másnál. Ahol többen jönnek el, mint akik lépnek be, annak előbb-utóbb híre megy, és egy olyan cégnél senki nem akar dolgozni, ahol 2-3 havonta egyszerre áll fel 10-20 vagy akár 30 kolléga. És itt jön be az employer branding szerepe ismét. Ugyanis jobb megbecsülni a szájhagyomány erejét, mint hagyni, hogy a cégről akárki akármit is mondjon. És ne felejtsük, hogy már léteznek munkahely értékelő közösségi oldalak is (munkatarsaim.hu és glassdoor.com csak hogy kettőt említsek). A jó vagy rossz híre futótűzként tud terjedni egy cégnek, és ez hatással lesz mindazokra, akiket egy álláslehetőséggel megtalálunk, és a kollégák megtartására is.

 

Amit mi a Swiconnál elmondhatunk, hogy vezetőink szűntelen azon vannak, hogy ezt az 5 dolgot szemelőtt tartsák. Ennek köszönhetően pedig a kreativitásból, motiváltságból, és a jó hangulatból sosem szűkölködünk.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!