A szavak ereje

Minden diplomaosztónak van egy része, mely ha nagyon jó volt, egy életen át végig kíséri az embert, vagy azért, mert nagyon szórakoztató volt, vagy pedig azért, mert nagy jelentéstartalommal bírt. Másik esetben, ha kevésbé volt emlékezetes teljesen feledésbe merült. Ez pedig nem más, mint amikor – itthon – a rektor vagy dékán a búcsúztató beszédét elmondva bocsátja útjukra a frissen végzett hallgatókat. Előfordul azonban, hogy ezeket a beszédeket egy befutott sikeres személy tartja, mint például az Egyesült Államokban, akik a saját életükben szerzett tapasztalataikkal megfűszerezve igyekeznek megadni a kezdő löketet mindazon fiataloknak, akik éppen kilépnek a nagybetűs Életbe.

Azonban azon kívül, hogy az ő beszédjeik nagyon szórakoztatóak tudnak lenni – mint például Will Ferrelé, aki a beszéde részeként elénekelte Whitney Houston „I Will Always Love You” című dalát – nagyon nagy jelentőséggel bírnak, és igazi útravalóként szolgálhat a nebulóknak a nagy betűs Életben. Ezek közül osztunk meg most veletek néhányat, és hogy pontosan milyen tartalmat hordoztak magukban.

  1. „Azért vettek fel, mert valami újat tudsz letenni az asztalra – úgyhogy ne bajlódj a beillszekedéssel.”

„Egyikőnknek se a „normális” eléréséért kellene küzdenie. A cél nem az, hogy homogén, koherens, könnyen emészthető cuccá váljunk. A cél nem az, hogy beolvadjunk a környezetünkbe. Merjetek kiemelkedni. Legyetek mások. Éltessétek a mást.” – Janet Mock a Pitzer Egyetemen, 2015.

  1. „Ne feledjétek: ez a kollégáitokra is igaz.”

„Az intelligencia nem is annyira fontos, mint amennyire én annak gondoltam, és rengeteg formát tud ölteni. A Microsoft hajnalán úgy hittem, hogy ha egy nagyszerű kódot tudsz írni, akkor az emberekkel is jól tudsz bánni, vagy egy marketing csapatot el tudsz vezetni, vagy bármilyen más munkát is el tudsz végezni. Tévedtem. Meg kellett tanulnom, hogy felismerjem és értékeljem az emberek többféle tehetségeit. Amint ezt meg tudjátok tenni, hacsak már meg nem tettétek, annál gazdagabb lesz az életetek.” – Bill Gates, 2017

graduate-silhouette-graduates

  1. Ne féljetek a balsikerektől. Minél nagyobb a bukás, annál több a lehetőség, hogy mit is kezdjetek vele.”

„Nem számít, hogy milyen magasra emelkedsz… Ha folyamatosan magasabbra és magasabbra próbálsz kerülni, az átlagok törvénye, Icarus mítoszát meg sem említve azt jósolják, hogy egy ponton lezuhantok. És amikor ez bekövetkezik, szeretném ha erre emlékeznétek: nincs olyan dolog, hogy kudarc. A kudarc csak egy módja annak, hogy az élet egy másik irányba tereljen.” – Oprah Winfrey a Harvard Egyetemen, 2013.

Reméljük, hogy mindazoknak, akik karrierjük elején állnak, vagy éppen egy új kezdet elé néznek, a fenti idézetekkel sikerül megadnunk azt a kezdő löketet, mely elindítja őket a siker felé vezető úton. És amennyiben segítségre van szükségetek, hogy elérjétek céljaitokat, a Swiconra mindig számíthattok. 😉

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!