Belépő a játékiparba

Sokan vannak, akik érzik magukban a kreativitást és a tettvágyat, hogy egy játékot megalkossanak, és részesévé váljanak a számítógépes játékiparnak. Azonban ahhoz, hogy a legnagyobb játék franchise-ok részeseivé, netán a jövő sorozatainak szülőattyává vagy anyjává váljon valaki, nagyon sok víznek le kell folynia a Dunán. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis ha elég kitartóak vagytok, semmi sem lehetetlen. 😉

source

Ahhoz, hogy bekerüljetek a kitartáson kívül érdemes felfegyverkeznetek a kellő tudással és attitűddel. Első sorban érdemes azt eldönteni, hogy miként szeretnétek kivenni részeteket ebből a rohamosan fejlődő iparágból. Manapság már a játékok nem csak arról szólnak, hogy leprogramozzuk, hanem már a nagyobb block-buster játékok (netán franchise-ok) egyfajta művészi értéket is hordoznak magukban. Mintha egy olyan filmet néznénk, ahol minden döntést mi hozunk meg. Így már lehetőség van designerként vagy éppen szövegíróként –aki a játék forgatókönyvét írja meg – is bekerülni. És persze ne feledkezzünk meg azokról sem, akik az ötleteket valóra váltják, maguk a fejlesztők, programozók, és üzemeltetők. Így a következő néhány tipp esetében érdemes mindkét csoportba tartozóknak figyelnie, ha erre a pályára készülnek lépni:

 

  1. Hagyjátok az egótokat az ajtónál!

Igen tudjuk, ifjú és sikerre éhes titánok hada előtt állunk, akik tele vannak álmokkal és ötletekkel. És mindannyian arról álmodtok, hogy az első nagy játék ötletetekkel egyből díjakat fogtok nyerni, és 10/10-es értékeléseket kaptok. De ez csak nagyon ritkán történik meg. Mielőtt bekopogtatnál az ajtón a „Nagy Ötlettel”, gondold azt is át, hogyan tudnád kivitelezni. Mert csak akkor tudod a legjobban eladni magad, ha bebizonyítod, hogy meg is tudod valósítani.

 

  1. Vegyetek részt fejlesztői konferenciákon.

Bár nem a legegyszerűbb út ahhoz, hogy bejuss az iparba, mégis nagyon jó lehetőség, hogy bemutatkozz, és megismerd a szakma nagyjait. Némelyeken workshopokra és panel beszélgetésekre is sor kerül, ahol kiderül, hogy egyes fejlesztő cégek mit is keresnek a leendő munkatársakban. De itt is érvényes, hogy már úgy érdemes elmenni, hogy valamit le is tudtok tenni az asztalra. És nem szabad feladni, ha elsőre nem is egy bomba leaddel távoztok, mert legalább már nagy valószínűséggel emlékezni fognak rátok a következő alkalommal.

play1--644x362

  1. Legyen egy online portfoliotok.

Ezen nem kell túl sokat magyarázni. Főleg ha inkább a művészi vonalat képviselitek. De nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire is fontos ebben az iparágban, egy olyan online felület megléte, ahol minden munkátokat gyorsan és egyszerűen elérik és meg tudják tekinteni. És nem is mindig fontos, hogy kapcsolódjon bármilyen játékhoz, ugyanis a legfőképp az érdekli a munkaadókat, hogy el tudjátok-e látni az adott munkát az eddigi tapasztalataitok alapján. És ezt egy jól rendezett portfolio-CV kombó nagyon jól tudja sugározni. Végezhettetek művészeti iskolát, vagy saját magatoktól is megtanulhattátok, ami számít, hogy milyen a munkátok.

 

  1. Legyetek gyakornokok.

Ami igazából minden ágazatra igaz, hogy tapasztalattal lehet csak feljebb kerülni, így van ez a játékiparral is. Természetesen mi is tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindig a legmotiválóbb agyon dolgoznunk magunkat gyakornokként, fizetés nélkül, vagy nagyon kevés fizetésért. Azonban azok a hosszú munkaórák, melyeket gyakornokként töltünk mégiscsak segítenek egy kis XP-hez, és mellette annak is megvan az esélye, hogy éppen jókor lesztek jó helyen egy jól fizető pozícióért. 😉

 

  1. Specializálódjatok egy területre.

Mindig legyen egy fókuszotok. Sehol sem jó az, bármilyen iparágról beszélünk, ahol már úgy mutatkozunk be az állásinterjún, hogy bármit megcsinálunk. Ez kicsit össze is zavarhatja a munkáltatót és valószínűleg egy másik, sokkal fókuszáltabb embert vesznek fel arra a helyre. Mindig tudjátok, hogy milyen képességekkel rendelkeztek, és azt a területet képviseljétek, mert arra lesznek kíváncsiak, hogy miben vagy jók. A főbb ágak egy játékfejlesztő cégnél általában Művészeti design, Programozás, és Játék design. Ezek közül kell választanotok egyet, és abban a legjobbnak lenni.

 

  1. Készítsétek el a saját játékotokat.

A puding próbája az evés. És a tapasztalatnál pedig nincs is jobb tanár. Ahhoz, hogy kiderítsétek, hogy valóban ez a pálya való nektek, kezdjetek bele a saját játékotok fejlesztésébe. Ha nem tudjátok hogyan induljatok el, az internet tele van mindenféle oktató anyaggal, melyeket ingyen, vagy igen kedvező áron tudtok igénybe venni. És ha még egy kisebb játékot is bele tudtok tenni a portfoliotoka, az csak nagyobbat tud dobni az értékén. És ne aggódjatok, ha az első nem lesz a legtökéletesebb. A következők csak még jobbak lesznek.

pexels-photo-127604

 

Rengeteg módja van, hogy kivegyük a részünket a játékiparból, és ezáltal hagyjunk nyomot a világon. És ha megfogadjátok a fenti tippeket, kitartóak és elszántak vagytok, ki tudja, talán a következő nagy játékfejlesztő cég alapítása már a Ti nevetekhez fog kötődni.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!