HogYan találd meg a motivációd? Tanácsok egy Y-ostól Y-osoknak.

Már a csapból is a generációnk, az Y generáció tagjainak motiválására vontakozó tippek folynak. De ezekkel nekem csak egy gondom van, mégpedig, hogy nem mindig nekünk szólnak, hanem a munkáltatóknak. És most nem panaszkodni akarok, de mi lesz velünk? Hol vannak azok a tanácsok, amik nekünk szólnak? Hogyan motiváljuk MI magunkat, hogy egyre feljebb törjünk, egyre jobbak legyünk?

Hála égnek manapság egyre több olyan cég van, akik figyelnek arra, hogy alkalmazottaik jól érezzék magukat. XBOX sarok, csocsó asztal, rugalmas munkaidő, céges csapatépítők, motiváló környezet és még lehetne sorolni. Ezek mind jók, és a lazításra, inspirációra tényleg alkalmasak – egy ideig-, azonban magamon is észre veszem olykor, hogy nem külső motivációra van szükségem. Sokkal inkább magamban kell keresnem a „megváltást”. És ez igaz sokunkra.

 

6

 

Ha megengeditek, szeretnék most néhány tippet megosztani veletek, melyeket a mindennapokban én is igyekszem megfogadni.

 

  1. Mindig tartsd szemed előtt a célt!

Jó tudom, ez a tanács már egy kicsit „elcsépelt”, de még mindig van benne igazság! Mi Y-osok sajnos hajlandóak vagyunk letérni eredetileg eltervezett utunkról, melynek fő oka, hogy mindent gyorsan – ha nem azonnal – szeretnénk elérni. És ha valami nem jön össze rövid távon, lankadni kezd érdeklődésünk, nem leszünk motiváltak azok elérésére. Pedig valójában még csak a hegy lábáig jutottunk el. Állj meg egy pillanatra, és vedd szemügyre, hogy meddig jutottál. És most nézz fel a hegyre. Ugye már nem annyira magas, mint gondoltad, mikor ide értél? Miért állnál meg most? „It’s a long way to the top, if you wanna Rock and Roll”, szóval indulj, mert még megelőznek.

 

  1. „Párosan” szép az élet, hát ne repülj soloban!

A U2-nak van egy dala, ami erről eszembe jut: Sometimes You Can’t Make it On Your Own (ha még nem ismered, érdemes meghallgatnod 😉 ). Hajlandóak vagyunk engedni a büszkeségünknek, és a segítséget elutasítani. A magányos farkasok viszont csak a filmekben „menők”, de néha azért ők is elfogadják mások segítségét. És a végére vagy feladják a magányos életet, vagy nem. Utóbbi esetben szetintem el tudjuk képzelni a jövőjüket. Ha bekerülsz egy új munkahelyre az első hónapokban a munka mellett feccölj energiát a kapcsolatok kialakítására, szerezz új barátokat, bizalmasokat, akikre számíthatsz. Emellett pedig számíthatsz a barátaidtól, családodtól is segítségre. Neked csak el kell fogadnod. Hidd el, a lelked mélyén szunnyadó lángot ismét fel tudják éleszteni.

 

Startup Stock Photos
Startup Stock Photos

 

  1. „Az új mindig jobb”

Ha ismered az Így Jártam Anyátokkal című sorozatot, ismerős ez a mondat. És a mondanivalója pedig, hogy mindig legyél nyitott a változásokra. Sokszor estem bele én is abba a csapdába, hogy elkezdtem „pánikolni”, mikor a munkahelyemen valamin változtattak. Legyen ez a munkaköröm, a feladataim, a munkavégzésem helye. Pedig nem kellett volna egyáltalán. Ha úgy tekintesz rájuk, mint újabb lehetőségekre, és nyitott szemmel jársz, lehet olyan dolgokat tanulsz vagy tapasztalsz meg, melyek mérföldekkel előrébb visznek a kitűzött célodhoz. A kulcsszó itt az optimizmus.

 

  1. Soha ne hagyd abba a tanulást!

„A jó pap holtig tanul.” Ismerjük a mondást. Na most nem kell az új ismeretek megszerzéséért feladnunk mindent és kolostorba vonulnunk, de érdemes ezen elgondolkodni. A sikerélmények mellett tudásra szomjazunk a legjobban, hogy szakmánkat a legjobban tudjuk végezni. Előfordul, hogy ezt nem éppen azon a helyen fogjuk megkapni, ahol dolgozunk, és ez demotiváló tud lenni. De nem szabad soha se várnunk, hogy a sült galamb a szánkba repüljön. Keresd mindig az újabb lehetőségeket a tanulásra. Megannyi kurzus elérhető most már online, melyeket vagy ingyenesen vagy nagyon olcsón el tudunk végezni. Ha pedig mégis megkapod azt a mentorálást, melyet szerettél volna, figyelj és fogadd meg a tanácsokat, mert lehet olyat mondanak, amire még te sem gondoltál eddig.

 

  1. Ne hajtsd túl magad, néha tarts egy kis szünetet is!

Ha elkap a flow élmény nehéz leállni. De ne felejts el figyelni a tested jelzéseire! Ha fáradt vagy, éhes vagy, úgy érzed „kiégtél”, tarts egy kis szünetet. Sétálj egyet, hívd fel szeretteidet, vagy éppen csak használd ki a munkahelyen lévő rekreációs eszközök egyikét pár percre. Hallgass meg egy jó számot, kapcsold ki egy kis időre az agyad. Nem megy a „flow” sehova, viszont ha túlhajszolod magad, az nem csak a munkádon látszódik meg – fáradtság és motiváció vesztésből kifolyólag –, hanem fizikailag és mentálisan is leterhel. Ha hétvége van, érdemes a barátokkal vagy kollégákkal beülni valahová, ahol minden másról is tudtok beszélni, nem csak a munkáról. És ha megfogadtad a 2. tanácsot, alkalmad is lehet ezeken az összejöveteleken, hogy minden gondodat és bánatodat kiadd magadból. Nagy kő tud ilyenkor legördülni a szívedről, és újult erővel tudsz nekivágni a továbbiaknak.

 

pexels-photo-52608

 

Remélem ez a néhány tanács segítségedre lehet a továbbiakban. Ha pedig karrieredben szeretnél tanácsot kérni, keress minket nyugodtan. 😉

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!