A siker ára

Mindig is csodáltuk azokat az embereket, akik saját erőből felépítettek valamit. Egy karriert, egy családot, esetleg egy házat. Sikeres pályát futottak be, mindezt önerőből – vagy egy kis segítséggel. Azonban amit sokan nem látnak, az a kemény munka, az álmatlan éjszakák, és a megannyi áldozat, amit ezek az emberek hoztak. Bizony a sikernek ára van, és ha el akarunk jutni a csúcsra nekünk is meg kell fizetnünk. De vajon milyen valutában mérik ezt az árat?

Kezdjük első sorban az idővel. Az esetek nagy részében a megadott munkaidőnk reggel 9-től délután 5-ig vagy este 6-ig szól. Sokan ezt az időt is tekintik annak az intervallumnak, amikor a munka zajlik, és a munka végét jelző kürt szóra már csak a hült helyük marad az irodában. Elfelejtik, hogy attól még, hogy a munkaidőnek vége, a munkának még nem feltétlen van vége. Bizony ahhoz, hogy sikereket érjünk el néha kicsit tovább kell mennünk a saját határainkon, és tovább bent maradni, hogy még az adott projektet lezárjuk, vagy egy szöveget megírjunk, vagy esetleg egy jelöltet felhívjunk és lefolytassuk vele a telefonos interjút, leegyeztessük vele a személyes találkozót. És bár ilyenkor már az energiaszintünk a talajt verdesi, előfordulhat, hogy előállunk karrierünk egyik legjobb ötletével. És ezáltal egy lépéssel közelebb is tudunk kerülni a csúcshoz.

pexels-photo-356043

 

Az önkéntességet mindenhol nagyra becsülik. Ha pedig egy feladatra önként jelentkezünk – mint például segíteni egy irodai költözésben, vagy a karácsonyi buli megszervezésében – azzal a feletteseink és más kollégánk felé is azt mutatjuk, hogy megbízhatóak vagyunk – ha pedig jól el is végezzük, amit bevállaltunk, akkor meg pláne. Ilyen cselekedetekért jutalomban is szoktak részesíteni, mint például hamarabbi hazamenetellel, vagy egy kis extra bónusszal a hónap végén. Azonban, ha még befejezetlen munkánk van, érdemesebb bent maradni és megcsinálni. Érdemes azt a kicsit többet beletenni a munkánkba, mert előbb vagy utóbb felfigyelnek a szorgalmunkra is, és jobban megbecsülnek minket. Nagyobb megbecsülés = nagyobb projektek és feladatok = nagyobb esély a sikerre.

success-gradual-career-stairs-gradually-up-rise

 

Bizony nem adnak semmit se ingyen, és keményen meg kell dolgozni a sikerért és a vele járó jutalmakért. Azonban annál édesebb dolgot keveset tudunk elképzelni, mint amikor vért, verejtéket és erőt beleadva munkánk gyümölcseit élvezhetjük. És ilyenkor úgy érezzük magunkat, mint a hegymászó, aki elért a csúcsra: mienk a világ.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!