Énmárka – Menedzseld a saját branded!

 

Nem csak az álláskeresés során túlélendő megszámlálhatalan mennyiségű interjú során, de az élet mindennapjaiban is nagy hasznát vehetjük, ha megfelelően ki tudjuk építeni énmárkánkat. Nem egyszerű azonban saját személyünket eladni úgy, hogy ne becsüljük magunkat se alá, se túl, ne tűnjünk önbizalomhiányosnak, se nagyképűnek. Van pár tipp, hogy is építsük ki a jó stratégiát.

Szabd személyre az üzenetet

Tedd fel magadnak a kérdést: Mi az a tulajdonság, kompetencia, ami megkülönböztet engem másoktól? Határozd meg a saját USP-det. Ezzel létrehozhatsz egy narratívát, ami kommuikálja  az értékeidet, mindent amiért kiállsz és azonosítja a erősségeidet, tehetségedet mind a munkádban, mind az emberi kapcsolatokban.

Önértékelés mindenekelőtt

„Ismerd meg öngamad” hallottuk már jópár önismereti vagy menedzsment könyvtől jótanácsként. Ez az egyik első pontja a személyes márka kiépítésének. A munkahelyi hatékony teljesítmény sokban függ az öntudattól, ami irányítja viselkedésünket, reakcióinkat és tanulási szokásainkat. Fontos felismernünk és elismernünk saját személyes értékeinket, hitünket, erősségeinket, gyengeségeinket, motivátorainkat és azt, hogy mindezek hogyan hatnak munkákra és fejlődésünkre. Ha tisztában vagyunk a saját értékeinkkel és gyengeségeinkkel az támogatja azt is, hogy megfelelő embertől kérjünk visszajelzést és azt a helyén is tudjuk kezelni, továbbá ez segíti majd, hogy ne csak a munkánkban, de személyiségünkben is fejlődjünk. Az öntudat tehát fontos tényezője mind munkabeli hatékonyságunknak, mind a személyes életünkben való előrelépésnek.

personality-pano_22382

Azonnali hatást érj el

Ha reális önértékeléssel építed a személyes brandedet, képes leszel felismerni saját tulajdonságaidat és viselkedésedet, legyen az pozitív vagy negatív, és úgy tudod majd irányítani a helyzetet, hogy az kedvező legyen számodra. Az hogy mások mit gondolnak rólad segít azonosítani a vakfoltjaidat és dűlőre juthatsz a problémáiddal, azok kivetítésével. Kutatások kimutatták, hogy 5 másodperc áll rendelkezésedre ahhoz, hogy benyomást tegyél egy emberre. Hogyan és mire használd ezt a rövid időt? Mérlegeld az alábbi kérdéseket!

Mit szeretnél, mit mondjanak rólad az emberek?

Mit érzékelnek az emberek, amikor csatlakozol a beszélgetéshez?

A branded egységes és reprezentálja a törekvéseidet?

Legyen célod az énmárkád kialakítása és aktív használata. Az önbecsülés arról szól, hogy látod saját magad, a személyes brand pedig kiegészíti ezt azzal, hogy mások hogyan látnak téged.

 

 

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!