Gender equality az informatikában

“It is time for parents to teach young people early on that in diversity there is beauty and there is strength.”

Maya Angelou

 

Talán a tech szakma az egyik, ahol a nők alulreprezentáltak, akár start upokról vagy multikról beszélünk. Még a legnagyobb cégeknél is “kisebbségeben” vannak a nők, akár a Google-t, Facebookot vagy Ubert vesszük alapul. Még a lista elején lévő Slack esetében is 29,8%-os női arányt láthatunk. Pedig a nemi sokféleség komoly indikátora a produktivitásnak. Az, hogy a Slack elsőnek mondhatja magát az “informatikában alkalmazott nők” listán nem tekinthető véletlennek, nagyon is tervezett stratégia, a következők alapján.

Pénz

A McKinsey kutatása alapján, ahol több mint 350 céget vizsgáltak, sokkal valószínűbb a pénzügyi teljesítmény növekedése azoknál a vállalatoknál, ahol női és/vagy etnikai sokszínűség figyelhető meg. Előbbi cégek 15, míg utóbbiak 35%-kal teljesítenek a nemzeti iparági medián felett. Mindemellet azok a cégóriások, melyeknél legalább egy nő tagja a boardnak 26%-kal jobban teljesítenek, mint azon cégek, ahol nincs hölgy a felsővezetésben.

Produktivitás

Egy az MIT-n végzett tanulmány szerint a munkavállalók boldogabbak, ha azonos nemű kollégákkal dolgozhatnak együtt, azonban általánosságban sokkal produktívabbak, ha nem homogén környezetben végzik munkájukat.

Kreativitás

A heterogén csapatok stimulálják az agyat, mivel kihívást visznek a gondolkodás folyamatába. Az emberek általánosságban szeretik az egyszerűen feldolgozható információkat vagy azokat a dolgokat, amiket ismernek, tudnak és elhiszik, hogy igaz. Ezek többször eszükbe is jutnak a későbbiek során (akár szlogenek, dal részletek stb.) Ha hátrébb tudsz egyet lépni attól, amit tudsz és kívülről szemlélni a dolgokat, sokkal valószínűbb, hogy többet is fogsz elérni.

 

Vajon a fejlesztők szeretnének nemi sokféleséget?

Egy 2016-os kérdőív adatai alapján a fejlesztők 73%-a mondta, hogy valamennyire fontos a munkahelyeken a nemi sokféleség megléte, és közülük 41% tartotta kiemelten fontos problémának. A sokféleség meglétét leginkább a Software Fejlesztők, Project Managerek és Engineering Managerek értékelik.

 

Mit lehet tenni?

Foglalkozz a karrier oldaladdal.

Építs hidat a nemek közötti bérkülönbségek között

Bátorítsd a nőket, hogy cselekedjenek

Ne várd el, hogy a nők úgy viselkedjenek a munkában, mint a férfiak

Tartsd meg és motiváld őket

 

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!