A nyaralás igenis hasznos

 

Természetesen több kutatás is kimutatta, hogy a megfelelő mennyiségű szabadidő fontos indikátora annak hogy jól érezzük magunkat és elégedettek legyünk az életünkkel. Emellett jó hatással van egészségünkre, munkánkkal kapcsolatos elhivatottságunkra, kreativitásunkra, sőt arra is hatása van, hogy mennyire érezzük jól magunkat párkapcsolatunkban.

 

A vakáció segít ellazulni

 Számos tanulmány vizsgálta már, hogy vajon a nyaralás tényleg kikapcsolódást nyújt-e és segít-e valóban ellazulni. A kutatás alatt különböző üdülőhelyeket vizsgáltak és mérték, hogy biológiailag hogy befolyásolja a vendég stressz és immunfunkcióit a nyaralás. Az eredményben egyértelműen látszott, hogy a vakáció nem csak energiával telivé és kevésbé stresszessé tette a munkavállalókat, hanem molekuláris szinten jó hatással volt például az immunfunkciókra. “Ép testben, ép lélek.” – tartja a mondás és ehhez az is elengedhetetlen, hogy időt fordítsunk saját magunkra a munka és mindennapok kálváriája között.

 

Egy kis szünet hatékonyabbá tesz

 Még egy személyes/szakmai előnye a nyarlásnak, hogy könnyebben elkülönítheted magad a munkádtól, mint egy egyszerű hétvégén. Ugyanis, ha nincs rá tered és képességed arra, hogy ezt megtedd az nagyon hamar kiégéshez vezethet, ami pedig destruktív hatással van a hatékonyságodra és a jólétedre egyaránt. Ha el tudsz szabadulni a munkától, amikor nem dolgozol az segíthet a stresszkezelésben vagy akár abban is, hogy mikor kezdődik a munkaidő sokkal elkötelezettebb légy a feladataid és a cég iránt. Már a rövidebb ideig tartó vakációk is menekülőutat nyújthatnak és jelentősen javíthatják a munka-stressz faktor helyreállítását, azonban, ha ez egy hosszabb kiruccanás ezek a hatások hatványozódnak.

 

A környezetváltozás megdobja a kreativitást

 A kreativitás nagyon fontos tulajdonsága lett a munkaerőpiacnak. A munkáltatók már nem elfojtani, hanem felszabadítani akarják az ötleteket, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy legyen hol megszereznünk ötleteinket. A kreativitás krízis drámájában pedig leginkább a fiatalabb generációk vesztenek a legtöbbet, náluk a legjelentősebb az idő arányú csökkenés. Segíts magadon! Néha egy kis kényszer arra, hogy valami újat kipróbálj kifizetődik és nem is fogod utólag kényszernek gondolni.

 

Szánj időt magadra, töltődj fel és törj ki.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!