Deep Work stratégia – készülj el több mindennel kevesebb idő alatt

 

Gondolom gyakran előfordult már Veled is, hogy egy húzósabb napon mást sem tettél csak ugráltál egyik feladatról a másikra és úgy érezted teljesen elaprózodott a napod. Ez nem csak azért rossz mert nem vagy hatékony, hanem azért is, mert még multitaskinggal is szinte lehetetlen mindezt kiégés vagy túlterheltség, stressz nélkül végezni.

 

Amikor félbehagysz egy feladatot, vagy a fókuszt máshová helyezed, az eredeti feladatod bizonyos részletei ott maradnak a gondolataid között és akarva akaratlanul is csökkentik a kognitív teljesítményedet. Mindezzel saját magadat kényszeríted bele egy hátrányos helyzetbe. Ha azonban fokozod a relatív kognitív képességedet, minimálisra csökkentheted a “task-shifting” következményét. Jó pár időmenedzsment problémától megszabadíthat, ha tudsz egy órát teljes fókuszban dolgozni anélkül, hogy megzavarhatnának.

 

A munkában is hatalma van az elkötelezettségnek és nem csak a munkaadó felé, hanem egy adott feladat felé is. Amennyiben egy dologra koncentrálsz több időn keresztül elköteleződt a feladat, tevékenység iránt. Ha csak azt hallod, hogy sorra jönnek az e-mail, facebook értesítések ez a fajta mély fókusz, deep work nem fog összejönni és sokkal több idődbe fog telni elkészülni a feladattal.

 

Amikor egyi helyről folyamatosan máshova helyezzük át a figyelmünket az nagyban elősegítheti, hogy szorongóak legyünk, mivel folyamatosan okot adunk rá, hogy dopamin termelődjön az agyunkban. Ha például megteheted és egy napra kilövöd az értesítéseket social medián szinte biztos, hogy változást fogsz tapasztalni a közérzetedben. Természetesen, amint nekiállsz átnézni a kapott értesítéseket sokkal gyorsabban a végére fogsz érni, mint azt napközben tetted volna.

 

Ha a napodat pedig úgy töltöd, hogy igyekszel minden területén fenntartani ezt a mély fókuszt, az nem csak a szorongáson segít és azon, hogy rövidebb idő alatt végezd el a feladatid, de kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé is tesz, javítja az életminőséged.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!