Mikor érdemes állást keresni?

 

Bár a munkaerőpiacon sosincs uborkaszezon, időszakos trendek felfedezhetőek a nyitott pozíciókban, lehetőségekben. A fontos különbség a folyamatok hosszában fedezhető fel.

Kifejezetten körültekintően kell bánni az adatokkal, kimutatásokkal hiszen több olyan szektor, mint a turizmus, vendéglátás, agrár vagy az építőipar is rengeteg szezonális munkát kínál. Az álláshelyek száma általában a nyári időszakban magasabb, igaz ez betudható az időszakos munkák kezdetének vagy annak, hogy nyáron a kiválasztás hosszadalmasabb procedúra a szabadságolások miatt.Szezonális munkánknál érdemes a felvételi csúcs idején jelentkezni, amihez időben, a szezon előtt hónapokkal el kell kezdenünk keresni a megfelelőt. Kicsivel kevesebb a betöltött állás az évvége felé is, ekkor az Ünnepek játszanak szerepet a változásban. Ilyenkor nem nyitott állásokból vagy jelöltekből van kevesebb, hanem a munkafolyamatok tolódnak ki.  Ezen periódusok után azonban erős fellendülés tapasztalható a következő hónapokban.

Érdemes lehet a nyári időszakot felkészülésre fordítani, hogy az őszi gyorsabb folyamatokat lovagoljuk meg. Mindez igaz lehet az év elejére és tavaszra is.

Természetesen a fentiek leginkább az alacsonyabb kvalitást elváró pozícióknál jelentkeznek nagy számban. Felsőbb munkakörökben amúgy is hosszabb kiválasztással, nagyobb körültekintéssel kell számolnunk, és sokkal inkább ad hoc lehetőségekkel.

Jópár kutatás rámutat, hogy a január – talán az új évi fogadalmak miatt 😀 – a dömping hónapja. Jóval többen szeretnének év elején állást váltani. Az előző évi értékelés, az új év, új budget és a világ megváltása felé tartó lendület során pedig sokkal több pozíció nyílik, hogy támogassák a cégek bővülését.

Nincsenek drasztikusan kiemelkedő időszakok, amiket érdemesebb lenne kivárni és akkor állást keresni. A lehetőség bármikor kopogtathat, nekünk csak nézelődnünk kell és várni a megfelelő pillanatot, hogy egy új, lehetőleg jobb mederbe sodorjuk életünket.

Mi pedig az év bármely szakán állunk az álláskeresők segítségére! Kattints ide legfrissebb állásajánlatainkért 😉

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!