Ősz van a munkahelyen is

 

Az ősz nem csak a természetben és a nyáron megszokott rutinunkban okoz változást, hanem a munkateljesítményünkben is. Pár gondolat, hogy is változunk meg a hideg idő beköszöntével.

Produktívabbak leszünk

A rossz idő javít a teljesítményünkön. Mivel kevesebb a gondolatainkat elterelő tényező. Jó időben szívesen gondolunk rá mi mást csinálnánk ahelyett, hogy dolgozunk vagy esetleg a munka utáni szabadidőnket tervezzük. Ilyenkor azonban az is segít a munkánkra koncentrálni, ha nem nosztalgiázunk korábbi “napos” élményeinken.

Mindazonáltal kevésbé hatékony is lehetsz

Igaz, hogy az őszies idő miatt jobban koncentrálsz a munkádra, ennek ellenére a front, a pulcsira/kabátra való átállás megviselheti a szervezetedet. Egy kis megfázás vagy nátha pedig sokszor velejárója az évszakváltásnak. Mindemellett a körülményes időjárás a munkába járást is nehezítheti, így a munkavállalók ezekben az időszakokban többet késnek munkahelyükről. Tehát ez esetben inkább a kiesés, késés, ami a hatékonyság rovására mehet.

Negatív hangulat

A szomorkás idő sokkal inkább hatással van a hangulatunkra, mint a napsütés. Különösen a szél és a sötétség az, ami negativitást eredményez és kicsit letör minket. A pozitivabb beállítottságú embereknél ezek az elemek gyengébben, míg a hangulatemberekre sokkal intenzívebben hatnak. A hidegebb évszakok megjelenése sokaknál depressziót, fáradtságot, kimerülést okoz, ilyenkor kevésbé érzik magukat energikusnak vagy kipihentnek az emberek.

Nő az empátiánk

A kihívásokkal teli időjárás miatt sokkal együttérzőbbek leszünk például a kollégáinkkal szemben. Megértjük az iskolakezdési miatti késést, az eső miatti rosszkedvet és a legtöbben megpróbáljuk őket megnyugtatni, jókedvre deríteni. Sokkal könnyebben dolgozunk együtt másokkal és a melankólián is segít, ha társas kapcsolatainkra fókuszálunk.

Változó kreativitás

Másképp vagyunk kreatívak, ha melegünk van vagy ha fázunk, mivel az agyunk más folyamatokon át dolgozza fel a kapott információt. Előbbinél a kreativitás inkább a kapcsolatokban mutatkozik meg, ahogy emberekről/tárgyakról gondolkodunk vagy kapcsolatba lépünk velük. Míg, ha fázunk inkább az absztrakt kreativitásunk változik. Épp ezért érdemes bizonyos problémákat megbeszélni a kollégákkal vagy brainstormingot tartani. Az időjárás hatással lehet az eredményekre.

Mivel külső környezetünk nagyon is hatással van ránk jó ha ilyenkor figyelünk a változásokra és megteszünk mindent, hogy a legkevésbé viseljen meg minket vagy kollégáinkat. Attól, hogy rossz az idő még teljesíthetünk fényesen 🙂

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!