Dolgozó Anyák

 

Magyarországon is kimutatható a tendencia, hogy évről évre emelkedik a dolgozó nők aránya. Napjainkban ez 49,9%. A gyermeket vállaló nők esetén a munkáltatókra speciális kötelezettségek vonatkoznak munkajogi szempontból is, azonban vannak cégek, akik nemcsak a jog által elvárt minimumot teljesítik, hanem tényleg igyekeznek támogatni a nőket a gyermeknevelés melletti munka fenntarthatóságában. Így van ez nálunk, a SwiconGroupnál is.

A modern társadalmi elvárások lehetetlenül sok szerepet osztanak ki a nők számára. Legyen szerető, megbízható társ, jó anya, háziasszony és persze terhelhető, sikeres allkalmazott. Csakhogy ember nincs a talpán aki az előbb felsoroltak mindegyikében 100%-ot tudna nyújtani. És nem is kell.

Egy körültekintő munkáltatónak támogatnia kell női kollégáit, hogy a nekik legmegfelőbb munkarendben, helyen dolgozhassanak és a legkevésbé érezzék magukat elégedetlennek, frusztráltnak, kétségbeesettnek. Igazából egy biztonságos helyet kell teremtenie, ahol betartott és megfelelően kommunikált erény az elfogadás és a támogatás. Mindemellett pedig számos olyan lehetőség adott, ami a munkavállaló szempontjából nem számottevő, azonban női dolgozói életét nagyban megkönnyíti.

 

Dolgozz, mikor van időd

A cég szempontjából egyetlen fontos elvárás van: a feladat legyen kész megadott időre. Hogy az adott kolléga azt reggelizés közben, a játszótéren a gyerekek mellett ülve vagy altatás után készíti el, irreleváns. Mindenki nyer, hiszen a munkavállaló nem azon görcsöl, hogy már rég el kéne menni a gyerekért, de még mennyi mindent meg kell csinálni. Hosszú távon is kiegyensúlyozottabb lesz, jobb kapcsolatot fog ápolni a céggel. A vállalat szempontjából pedig minőségibb munkát fog kiadni a kezei közül, hiszen nem az lesz a szeme előtt, hogy minél hamarabb szabaduljon. Win-win.

 

SOS helyzet, el kell menned? Megoldjuk.

Akinek nincs gyereke is tudja, akinek meg van az pláne, hogy bármikor közbe jöhet… akármi. Elesett, belázasodott, lekéste a buszt… Nem nagy dolog. Rákoppintasz a mobilnetre, a suliban a tanárnőre várva felnyitod a laptopod vagy elküldesz pár e-mailt az orvosi rendelőben ülve. Mindent meg lehet oldani, nincs senki az asztalához kötve, legalábbis attól, hogy ott ülsz még nem jelenti azt, hogy dolgozol is. Ha pedig megoldódott egy probléma sokkal nyugodtabban és fókuszáltabban lehet koncentrálni a feladatokra.

 

Nyár van. Nincs iskola. Van gyerek. Ajjajj…

Kinek mi a sorrend. Nagymama, babysitter, tábor, szabadság. Nem szükséges azonban kétségbe esni. Nálunk például jöhetnek a kollégák gyerkőcei bármikor az évben, ha úgy adódik, hogy ez a megoldás. Anya/apa mellett ülve “dolgoznak”, rajzolnak, mesét néznek. Van itt számukra legó, Xbox, ügyességi játék és az irodánk mellett lévő tóban élő teknősök felkutatása is nagy izgalommal járó feladat. Nyáron nem egyszer előfordul, hogy legnagyobb tárgyalónkat a gyerekeknek “adjuk”, hadd játszanak együtt.

 

A cégek részéről néhány minimális erőfeszítéssel sokkal-sokkal könnyebbé lehet tenni a dolgozó anyák életét és javítani lelki egészségét. Ha már csak az a célunk, hogy kollégáinkkal jót tegyünk is bőven érdemes lenne erre időt, energiát áldozni, de úgy, hogy ezáltal a munkáltató is sokat “profitálhat” mindenképp megéri alternatív megoldásokat keresni. Egy megbecsülő, támogató közeg pedig nem is kéne, hogy elvárás, inkább alapvető legyen.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!