Egy sikeres IT-s tulajdonságai

 

Mi tesz sikeressé egy informatikust? Nem, nem csak mély szakmai tudás kell hozzá. Jó, ha van az alábbiakból is a repertoárban 🙂

Tech fan

A munka iránti szenvedély minden állás esetében a hatékonyság alapja. Egy IT-s esetében, azonban ez egy rettentően fontos tényező. A technológia szeretete az esetében nem hobbi inkább életstílus, amit ügyesen másokra is át lehet ragasztani.

 

Ismeri az adatáramlást

Aki teljesen átlátja ezt a folyamatot és tisztában van a cégen belül használt szoftverek kapcsolatával annak semmi sem állhat az útjába. Olyan tudás ez, ami a munkád fontosságát és a szakmai előmeneteledet is támogathatja, hiszen, ha az adatáramlást érted, akkor kened-vágod az üzleti modellt és a cég működését is.

 

Érti az üzlet működését

Az üzleti vénával rendelkező IT-s felbecsülhetetlen kincs egy vállalat számára, hiszen vezetőként sokkal több üzleti szerepben kell helyt állnod, amihez nem elég, ha a tech szakma csínja-bínja a kisujjadban van.

 

Kiváló kommunikációs készség (és ez most tényleg nem bullshit)

Beszélj tech nyelven, üzleti nyelven és még az IT-n kívül dolgozó kollégáiddal is értesd meg magad. Nehéznek tűnik? Jó. Mert az is. Azonban egyáltalán nem lehetetlen. Folyamatos önképzés és megfigyelés.

 

Specializáció

Tartozz a legjobbak közé egy adott területen! Legyen egy kiemelkedő terület, aminek a mestere vagy. A tudást senki sem veheti el tőled, ha pedig a legjobbak közé tartozol számtalan jobbnál jobb lehetőség lesz számodra elérhető

 

Széleslátókörűség

Ismerd a rokon területeket. A hatékony munka alapja, ha van rálátásod a veled együtt dolgozók területei. Mindegy, hogy Te szolgálod ki őket vagy fordítva, a gördülékeny átadás és kommunikáció csak úgy fog működni, ha látjátok és értitek mivel foglalkozik a másik.

 

Kicsit mentor

Fontos tulajdonság, ha megtudod osztani a tudásod másokkal. Egy nehezebb dolog elmagyarázása vagy a csapat munkájának megkönnyítése a tudásmegosztással nagyon nagy értéket teremt egy csapatban. Emellett a teljesítményben is látszani fog.

 

Jó pap holtig tanul

Igaz ez az IT-szakemberekre is. Minden elképesztő gyorsan fejlődik. Először is tuti nem fogsz beleunni a munkádba, másodsorban viszont ez folyamatos tanulást, fejlődést követel.

 

Csapat mindenekelőtt

Játsz hosszú távra és légy csapatjátékos. Ne akarj gyorsan, trükkökkel elérni sokat, légy türelmes. Csapatként sokkal nagyobb távlatokban, célokban és lehetőségekben gondolkodhattok. Egyedül viszont limitáltak az opciók.

 

Kreatív

Nem, nem azt kell tudnod, hogy a barátnőd lazac vagy barackszínű ruhát vett-e fel ma. Nálad ez sokkal inkább azt jelenteni, hogy légy innovatív, ne félj gondolkodni és előállni egy-egy újító ötlettel. Te vagy aki elsőkézből látod a használt módszereket, feladatokat. Ha úgy látod nem működik vagy van jobb módszer mondd.

 

Másképp látja a problémákat

Egy általános munkakörben dolgozó alkalmazott egy probléma esetén hisztériarohamot kap, elszív fél doboz cigit, megoldja a problémát majd amilyen gyorsan csak lehet igyekszik elfelejteni. Egy informatikust azonban más hozzáállás jellemez. A problémákból sokat-sokat lehet tanulni és fejlődni.

 

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!