A motivációnk alapjai – avagy mi van a pénz és presztizs előtt

 

Milyen válaszokra számítunk, ha feltesszük azt a kérdést, hogy téged mi tesz/tenne boldoggá? Magasabb fizetés, nagyobb kocsi, jobb pozíció, saját ház, presztizs, de az a rosszhír, hogy ezek az anyagi javak csak időlegesen növelik motivációnkat és tettrekészségünket. Merthogy tényleg, ‘a pénz nem boldogít’.

Na de mitől is érezzük magunkat motivált világmegváltónak? Mi az amitől megfeszülve lapátoljuk extralelkesen nap mint nap a GDP-t? Erre a kérdésekre egy pszichológiai elmélet adott választ, ami az emberek belső, azaz intrinzik motivációját vizsgálta. Természetesen mindez pedig a munka világában is megjelenik és valid.

Edward L. Deci és Richard Ryan dolgozták ki az úgynevzett öndeterminációs elméletet, ami azon alapszik, hogy az embernek 3 veleszületett univerzális emberi szükséglete van. Amikor mindhárom teljesül, akkor vagyunk motiváltak, produktívak és dobpergés… boldogok. Ez a 3 dolog pedig a következők:

 

Önállóság

Emberként ugye felettébb szeretjük, ha azt hihetjük befolyásunk van a dolgokra és azt csináljuk, amihez kedvünk van, akkor amikor kedvünk van és persze úgy ahogy kedvünk van. Az autonómia, az önálló döntéshozatal, a szabadság és egyben a felelősség érzése motivál, elkötelez minket. Ha ezt egy munkahelyen támogatja a főnökünk és inkább fordít figyelmet az ellenőrzésre semmint a kontrollra, hatékonyabban dolgozunk. Míg kevésbé szerencsés ‘kontroll-alattvaló’ társaink küszködnek a mindennapokkal és a feladat átélése és a probléma megoldásának öröme helyett csak arra tudnak gondolni, hogy ‘megcsinálom mindegy hogy, mindegy milyen csak hagyjon békén, ne szóljon be…’ Kellemetlen helyzet ez, különösen abban a tekintetben, hogy az autonómiát támogató cégek sokkal-sokkal gyorsabban növekednek kontroll freak kompetitoraiknál.

Kötődés

Társas lényként valljuk be nem bírnánk sokáig, ha egy üres szobában, totál egyedül kéne minden nap lehúzni a Beatrice által megénekelt 8 óránkat. Ha pedig a társaság mellé még megkapjuk a kollégáink támogatását, a feletteseink elismerését, egy kis bizalmat, és nekünk is lehetőségün van a közösség tagjának érezni magunkat, na akkor aztán semmi okunk panaszra. Ami pedig pluszban segítheti a társas kapcsolatok kialakulását, az a játék. Bizony. Nem csak a fotókon néz ki jól a csocsóasztal és a PS4, hanem komoly pozitív érzelmeket vált ki, támogatja a kreativitást, az innovációt és a gondolkodást. Ez hatással van a csoportdinamikára is és egyben fejleszti is a csoportfolyamatokat.

Kompetencia

Sokat számít, ha megfelelő kihívásokkal kell szembesülnünk. Olyanokkal, melyek elég nehezek, hogy gondolkodásra bírjanak és felkeltsék motivációnkat, azonban nem lehtetlen a megoldásuk. Az ilyen feladatoknál van ugyanis a legjobb esélyünk rá, hogy megéljük a flow-élményt, amikor teljesen elmerülünk abban, amit csinálunk, feloldódunk és a feladat végzése örömmel tölt el bennünket. Ennek a folyamatnak a megjelenését segítheti a vezetőnk is, megfelelő visszajelzésekkel. Ha pedig kialakul egyfajta szakmai biztonság és azt érezzük sikeresek vagyunk a munkánkban és akárhogy is de megoldjuk az elénk háruló nehézségeket, akkor tényleg semmi sem állhatja majd útunkat.

Amikor ezek a motivációk felszabadulnak, az ember többre képes és teljesebb életet él.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!