Career Tracking – Hogyan érd el álmaid pozícióját

 

Eligazodni a munka világában nem egyszerű. Rengeteg beláthatatlan, járatlan ösvénnyel és nehéz döntéssel kerülünk szembe karrierünk során.  Sokszor lehetünk kimerültek, kétségbeesettek és kilátástalanok. Van azonban megoldás rá, hogy megtervezzük pályánkat és így megkíméljük magunkat tengernyi fejtöréstől. A career tracking használatával egyértelmű célokat jelölhetünk ki magunknak, megtervezett lépésekkel és értékelésekkel. Csak egy kis időt kell szánnunk az alábbi pontok átgondolására, céljaink felé vezető utunk kialakítására.

 

Tervezés

Találd ki mit is szeretnél a karrieredtől. Fontos számodra az alkotás érzése, hogy élvezd amivel foglalkozol, hogy presztizsed legyen, sok pénzt keress vagy épp változást szeretnél hozni a világba? Tisztázd le, mit vársz magadtól és annak megfelelően alakítsd terveidet. Azzal is érdemes zöld ágra vergődni, hogy mi érdekel Téged. Ha ezt tudod, lehet megvan a hozzád legjobban illő szakma is. Fontos, hogy azt is kalkuláld bele az előző két kérdés kimatekozásába, hogy mi az, amit hajlandó vagy megtenni, hogy odaérj (akár időben, képzés költségben stb.). Ha mindezek megvannak, akkor már legalább tudod milyen irányba indulj.

Végrehajtás

Elsőként határozz meg magadnak karriercélokat. Mikor, hol, mivel kell foglalkoznod ahhoz, hogy elérj a hőn áhított szakmai elismeréshez. Az is fontos szempont, hogy képezd magad. Egyetem, online kurzusok, esti iskolák… Nem számít, melyiket választod. Ez a fejlődés útja. Szerezz minél több tapasztalatot, hiszen így leszel idővel a kívánt pozíció által megkövetelt szakmai tudás birtokában. Valamint építs kapcsolatokat. Ezt a lépést sokan alábecsülik, azonban egy jó networkkel kihagyhatatlan lehetőségek nyílhatnak meg előtted.

Nyomonkövetés

Használj checkpontokat, így garantálhatod, hogy a jó irányba fogsz tartani és nem térsz le az utadról. Tartsd számon a munkádat, hiszen csak így tudhatod, hogy a küldetésed adott pontján mit kell tudnod, mit kell tenned és hogyan mozoghatsz előrébb. Részletezd a tapasztalataidat, hogy tudhasd hol kell kezdened vagy folytatnod az utadat. Mindez persze segít egy jó CV megírásában is.

Kiértékelés

Pipáld ki a már elért mérföldköveidet. A siker mindenki számára különböző, azonban így látni fogod mi a célod és hova tartasz. Eszközölj javításokat, ha szükséges. Semmi sincs kőbe vésve és ha valami másként alakul találd ki, hogy oldhatod meg a helyzetet. Akár új célokat is kreálhatsz, hiszen a fejlődéseddel a karriertervedre is időről időre másként fogsz tekinteni.

 

A legfontosabb dolog azonban, hogy ne stresszelj rá a karrieredre. Alakítsd úgy, hogy élvezd a legtöbb pillanatot a munkádban és így, még, ha nem is jutsz el a kitűzött célig, boldog és sikeres leszel.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!