Így legyen időd arra, amire szeretnéd

 

Mit is kezdenénk a mobilunkon futó, mindig mindenre emlékeztető naptárunk nélkül. Megmutatja milyen napunk less, szól, hogy nemsoká be kéne mennünk egy meetingre vagy hogy a most azonnal induljunk egy tárgyalásra. Ez a fajta kényelmesség azonban veszélyes is lehet és hamar érezhetjük azt, hogy kiégünk és mindent úgy és aszerint vagyunk kötelesek elvégezni, ahogy a naptárunk mondja. Azonban ez közel sincs így és nagyobb szabadságunk van mint azt gondolnánk. Pár tipp, hogy Te oszd be a saját időd és ne a naptárad.

Tervezz és priorizálj

Ha tudod mennyi mindent kell megtenned az egy dolog. A nehezebb ügy az, hogy azt a megfelelő helyre oszd be a schedule-ben mind időben, mind fontosságban. Nem minden kell tegnapra! Megfelelő mennyiségű időt allokálj a feladataidra, sőt néha inkább kicsit többet, így nem fognak kicsúszni a dolgok a kezed közül. Ne feledd, hogy Te irányítasz. Időkorlátokra és szabályokra persze szükség van, ezek kellenek ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű időt tölts a munkáddal, barátaiddal, családoddal vagy bármivel, amire Neked személyesen szükséged van a lelki egyensúlyod megtartásához.

Maradj az aranyközépúton

Figyelj rá, hogy a tervezett feladataid igényelt ideje változatos legyen. Ha csak kis munkákat szeretnél megoldani, a nap végén könnyen úgy érezheted, hogy nem haladtál eleget előre. Ha pedig kizárólagosan csak a nagy falatokra fókuszálsz azon kaphatod magad, hogy elúszol és hirtelen minden más tűzoltás lesz. Ne hajszold magad feleslegesen stresszes helyzetbe. Az is hasznos, ha igyekszel a napjaidat úgy alakítani, hogy egyenletes terhelés legyen rajtad. A könnyebb napoknál előfordulhat, hogy felszabadul idő, amivel hirtelen nem tudsz mit kezdeni vagy a túl nehéz napokon el kell halasztanod dolgokat, amik nem csak aznap, hanem a későbbi tervezés során is idegesebbé tehetnek.

Van törlés gomb!

Ha kell törölj dolgokat. Van, ami később már nem számít olyan fontosnak, mint azt elsőre gondoltuk. Nincs azzal baj, ha újragondolsz feladatokat vagy esetleg delegálsz. Ugyanígy már a munka beérkezésekor jelezheted, hogy mikor lesz időd elvégezni azt, így tisztázod a helyzetet és nem kell nyomás alatt érezned magad. Úgy gondolod egyáltalán nem fogod tudni megoldani a problémát? Akkor sincs probléma. Mondj nemet!

Szokj hozzá

Lehet, hogy az első hetek nehezen mennek majd. Kialakítani és betartani a saját szabályaidat vagy helyesen felmérni egy feladat idejét. Adj időt magadnak, szokj hozzá és működni fog. Azzal sincs gond, ha egy-egy helyzetben nem tudod kezelni a beérkező kérést. Reagáld le, tanulj belőle és legközelebb már könnyebben fog menni az ad hoc visszajelzés az időddel kapcsolatban. Tarts ki és néhány hét elteltével értékeld újra a szabályaidat és a naptáradat, a feladatokra szánt időtartamokat a tapasztalataid alapján. Így lehet időd olyan dolgokra is, amikre lehet korábban simán nemet mondtál már csak, ha ránéztél a naptáradra. Ez azonban szükségtelen. Legyen hobbid, találkozz a barátaiddal, legyél a családoddal. Csak meg kell tervezned.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!