Kezeld megfelelően a cégen belüli konfliktusokat

 

Sok olyan élethelyzet van, mikor expertnek kell mutatkoznunk konfliktuskezelésben. Legyen az a munkahelyünkön, a gyerekünkkel vagy akár a vasárnapi ebédnél a családdal. Vannak olyan fontos pontok, melyeket végiggondolva megfelelően tudunk helytállni az ilyen helyzetekben és megőrizhetjük hidegvérünket.

 

A konfliktus nem feltétlenül rossz

Az, hogy valakivel nem értünk első körben egyet nem azt jelenti, hogy nekünk vagy akár neki rossz meglátása van. A világ, mint tudjuk nem fekete-fehér, így nagyon kevés olyan szituáció van, amit csupán a jó-rossz minősítéssel tudunk jellemzni. A konfliktus, két nézet ütköztetése, egyrészt komoly problémák megoldásához vezethet, másrészt teljes új vizekre evezhet minket, új megoldásokhoz, kiemelkedő ötletekhez. Mindehhez “csak” tudnunk kell jól kezelni a szituációt.

 

Kommunikáljunk

Fontos, hogy hideg fejjel tudjuk kifejteni álláspontunkat és igyekezzünk ne személyeskedni. Legyünk őszinték, mondjuk el érzéseinket és mindemellett legyünk nyitottak a másik mondanivalójával kapcsolatban. Ne ítélkezzünk és próbáljuk magunkat vitatársunk helyébe is képzelni. Mellőzzük a sértettséget és törekedjünk a nézeteltérés megoldására. Ne térjünk el a tárgytól, fókuszáljunk a közös érdekekre.

 

Ne csak magunkat halljuk meg

Tiszteljük meg a másikat azzal, hogy figyelembe vesszük a nézőpontját, meghallgatjuk véleményét. Hallgatni arany, tartja a mondás. A jó munkakapcsolat fenntartásának érdekében és a saját lelki egészségünk miatt is fontos, hogy ne csak saját magunkat helyezzük egy konfliktushelyzetben a középpontba. A másik fél megértése fontos része a probléma megoldásának.

 

Találkozzunk félúton

Mivel a konfliktuskezelés alapja, hogy elsőként elmondják a felek, miben nem értenek egyet, így a sérelmek feltárása után fontos, hogy mindsetben átállítsuk magunkat és arra fókuszáljunk, hogy lyukadhatunk ki annál a bizonyos “közös nevezőnél”. Hogy osszuk fel a feladatokat, ki miért felelős és a jövőben, hogyan érdemes kezelni mindkét félnek a hasonló helyzeteket.

 

“Döntő bíró”

Ha harmadik személy segít a konfliktuskezelésében, rendkívül fontos, hogy semleges maradjon. Neki csak irányítani kell a beszélgetést. Tanácsot adhat, de ne foglaljon állást, egyenlően támogassa mindkét résztvevőt és a közös érdekeknek megfelelően vegyen részt a beszélgetésben.

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!