7 jel, ami segít eldönteni, hogy érdemes-e munkahelyet váltanod

 

Sokszor érezhetjük magunkat elégedettnek a munkánkban, főleg akkor, ha jó a fizetésünk és a kollégákkal is jól kijövünk. Ennek ellenére lehet, hogy nem az álom munkánk, de próbáljuk meggyőzni magunkat, hogy jó most ez így és majd kivárjuk a lehetőségeinket, jönni fog az.
Rövid távon lehet, hogy elégedettek leszünk saját magunk meggyőzésével, viszont hosszú távon van esély arra, hogy motivációnkat vesztjük. („Egy pár hónapig jó lesz még ez a munka.”, „Lehet, hogy nem is vagyok alkalmas, hogy vezető (helyettesítsd be a saját álommunkádat) legyek.”, „Nincs időm most arra, hogy frissítsem az önéletrajzom és új munkát keressek.”) Ha hasonló helyzetben érezzük magunkat, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy új pozíciót keressünk magunknak.

Azt tanácsoljuk, hogy rendszeresen nézzünk magunkba, hogy merre szeretnénk tartani karrier ügyileg, mennyire vagyunk elégedettek a jelenlegi pozíciónkkal és mi is a célunk a jövőre nézve.

Mutatunk 7 arra utaló jelet, hogy ideje lenne megfontolni a munkahely váltás kérdését.

  1. Ha egyhelyben kell tántorognod

Ha 3 éves periódusban nem léptél előre a cégen belül, előléptetésben se részesültél és ugyanazt a feladatot végzed még mindig akkor érdemes lenne váltani. Még a legnagyobb cégeknél is illene, hogy történjen veled bármi bizonyos periódus alatt, ha ez nem történik meg akkor ne rabold tovább a saját idődet.

  1. A visszajelzés hiánya

A közvetlen felettesednek szüksége lenne visszajelzést szolgáltatnia neked, hogy tudd mit csináltál jól/rosszul vagy mit kéne változtatnod az adott projekten esetleg a teljesítményeden. A legjobb vezetők segítenek az útmutatásban, tanácsot adnak és elhivatottak irántad, valamint professzionális fejlődéseddel, ellenben, ha ezt nem teszi meg akkor nézz körbe milyen lehetőségeid vannak.

  1. Nincs tanulási lehetőség

Tovább lépésre adhat okot az a tény, hogy nincs kihívás a munkádban és nem biztosít a munkaadó tanulási lehetőséged, illetve, ha már nem találsz tanulható dolgot a különböző feladataidban. Az nem is elvárható, hogy mindennap tanulj új dolgokat, de időről-időre a különféle projektekben fejlődnie kell a szakismeretednek és új dolgokat sem árthat megismerni. Néha a saját kezedbe kell venned a dolgokat és neked kell jelentkezned a különböző projektekre/kurzusokra, amik téged érdekelhetnek esetleg azt is neked kell indítványoznod, hogy részt vehess szemináriumokon, valamint konferenciákon.

  1. Az állandó vándorlás

Feltűnő lehet, hogy sűrűn váltakoznak a kollégáid és a végén azt is észre veheted, hogy a régi munkatársaid közül egyedül te maradtál a csapatban. Sokak változtatják/frissítik az önéletrajzukat, akár a LinkedIn profiljukat és lehet, hogy azt is olvashatod a közösségi médián, hogy mennyivel jobban érzik magukat az új helyükön. Attól még, hogy a sorra mennek el kollégáid nem biztos, hogy arra utal, hogy neked is ugyan ezt kellene tenned, de érdemes utána járni annak, miért is váltak meg a cégtől és elgondolkodtató lehet számodra is.

  1. Sorozatos átszervezés

Vezetőségi problémákra utalhat az a jelenség, hogy folyamatos átszervezések vannak a cégnél, management váltások, esetleg olyan ritka eset is fent állhat, hogy negyedévente más és más lesz a főnököd. Arra is lehetőséget adhat, hogy kiemelkedj, megmutasd magad és magasabb pozícióba lépj, de az átszervezések nem mindig bíztató jelek.

  1. Fejvadász megkeresések

Arra lehetsz figyelmes, hogy folyamatos megkereséseket kapsz különböző toborzó, illetve fejvadász cégektől. Ezeket nem minden esetben érdemes élből elutasítani, mivel lehetséges, hogy egy nagyon feltörekvő szakmában dolgozol és érdemes kiaknázni a jobbnál jobb ajánlatokat, de tájékozódásra is egy nagyon jó lehetőség, amivel megtudod, hogy mivel is állsz szemben a munkaerő piacon.

  1. A „menni kell” érzés

Lehetséges, hogy már rég óta benned van a „menni kell” érzés, amire persze meg van a lehetőség, hogy csak egy belső félelem, de általában jó oda figyelni magadra, mivel senki nem ismeri jobban a munkádat, munkahelyi környezetedet. Néha jó hallgatni a megérzésekre és tovább lépni, lehet, hogy egy sokkal jobb lehetőség fog szembe jönni!

 

Lassan több időt töltünk a munkahelyünkön, mint otthonainkban és mindenkinek jobb, ha élvezzük ezt az eltöltött időt, mivel produktívabbak és hatékonyabban dolgozunk, ha a környezetünk is jó.
Még ha elégedettek is vagyunk a munkahelyünkkel és a jelenlegi pozíciónkkal, akkor is érdemes évente 1-2 alkalommal körbe nézni a munkaerőpiacon, hogy milyen lehetőségek nyíltak meg.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni ezzel a 7 ponttal, ami elgondolkodtathat, hogy érdemes-e munkahelyet váltanod. Ha hasonlón gondolkozol, akkor érdemes körbe nézni a nyitott pozícióink között, még a végén megtalálod álmaid munkahelyét 😉

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!