Hozd ki magadból a maximumot az állásinterjún!

 

Megannyi könyvet és cikket találhatsz a témában, hogyan is lehetsz sikeres egy állásinterjún. Nem minden múlik azonban a lexikális tudáson. Néhány fogást nem is olyan egyszerű implementálni, van ami bizony gyakorlást igényel. Manapság pedig egy állásinterjú rendkívül sokrétű. Adunk pár tippet hozzá, hogyan hozhatod ki a legjobbat magadból egy interjún és melyek azok a pontok, ahol a leginkább érdemes fejlődni, hogy a szakmaiságod mellett magadat is “el tudd adni”.

 

  1. Magabiztosság mindenekelőtt

Ahogy mondtam a legtöbb fontos momentumot nem olyan egyszerű kivitelezni. Legyél magabiztos, azonban ne tűnj ridegnek vagy nagyképűnek. Ismerd el az érdemeidet, eredményeidet, azonban mindezt a legemberibb módon próbáld átadni. Számos módon kifejezheted eltökéltségedet a testbeszédeddel is, ha például kihúzod magad, határozott a kézfogásod és választékos, összeszedett a mondanivalód.

 

  1. Legyél nyitott

Fontos, ha nyitottságot és pozitivitást sugárzol az kellemes hangulatot teremt az interjú során, így jó emlékeket hagysz az interjúztatóban. Közvetlenül, részletesen beszélj korábbi feladataidról, akár viccelődj, légy partner a komfortos légkör megteremtésében. Hallgasd végig a kérdéseket és értékes válaszokat adj, bizonyítsd szakmaiságod. Bátran kérdezz is akár!

 

  1. Alkalmazkodj

Helyzeti előnyhöz juthatsz, ha képes vagy felvenni az interjúztató nyelvezetét, stílusát. Ez segít abban, hogy elkezdjen kötődni hozzád, úgy érezze egy hullámhosszon vagytok, épp ezért pozitívan fog rád emlékezni. Az emberek természetükből adódóan szeretik azon társaikat akik hozzájuk hasonlóak, azonos gondolatok és nézetek foglalkoztatják, mert ettől biztonságban érzik magukat.

 

  1. Kedvesség mindenekelőtt

A kedvesség, bár elég nagy klisé, nagyon fontos eszközöd lehet a jó benyomás elérésében. Egyrészt az emberek sokkal könnyebben emlékeznek szélsőséges, nagyon pozitív vagy nagyon negatív dolgokra. Segít kiemelkedni. Valamint, aki kedves velünk szemben azt sokszor úgy érezzük viszonoznunk kell. Így nem csak az interjú lehet kötetlenebb, de egy esetleges elutasítás esetén sokkal inkább számíthatsz visszajelzésre, amiből fejlődni, tanulni tudsz.

 

  1. Senki nem fog kiállni érted, csak Te

Az interjú nem az a hely, ahol szerénynek kell lenned. Ez pont annak az ideje, hogy kifejtsd a korábbi munkáidat, sikereidet és elmagyarázd ki vagy te és mik a céljaid. Ne legyél számító, nem kell túlgondolni a dolgokat, ne idegeskedj. Egyszerűen csak add önmagad és ismerd el az eddigi teljesítményed.

 

Sok sikert! 🙂

FacebookLinkedIn

Szólj hozzá!